10 g ātri pagatavojamā žāvētā rauga/ 30 g svaigā rauga
750 g maizes miltu
1 ēdamkarote sāls
1 ½ ēdamkarote olīveļļas
100 g mannas vai rīsu miltu apstrādei
Recepte
3 ēdamkarotes ar kaudzīti stipru maizes miltu, ar putojamo slotiņu iemaisa siltā ūdenī. Kad saputots, pievieno raugu un vēlreiz saputo. Atstāj siltā vietā apmēram 5 minūtes, līdz maisījums kļūs porains.
Lielā bļodā ieber pusi miltu, kā arī pievieno rauga maisījumu un labi samaisa. Pievieno maisījumam sāli un atlikušos miltus. Uzliek uz virsmas, kas ir apkaisīta ar miltiem un mīca 8-10 minūtes. Bļodas dibenu apslaka ar olīveļļu, ievieto mīklas bumbiņu atpakaļ bļodā, uzslaka eļļu.
Uzliek bļodai plastmasas vāku un atstāj saulē vai citā siltā vietā uz 20-30 minūtēm vai līdz mīklas apjoms dubultosies (atkarībā no tā, kas būs ātrāk). Kā alternatīvu var izmantot ūdens peldi. Katliņā ielej karstu ūdeni, tad tajā ieliek mazākā izmērā katliņu, lai mazākā katliņa dibens nesaskartos as lielākā katliņa dibenu. Mazākā katliņā ieliek mīklu.
Gatavu mīklu sadala 5×250 g bumbiņās vai 4×330 g bumbiņās. Mīklu izrullē bumbiņās, pārliecinoties, ka to augšpuse ir gluda. Notīra ar siltu ūdeni vai olīveļļu, ietin plastmasas apvalkā un novieto siltā vietā 15 līdz 20 minūtes vai līdz to apjoms dubultosies.